Blogi | huhtikuu 17, 2023

Järkevää energiankäyttöä, tasaisempi lämpötila – Integrio OLO parantaa kiinteistön olosuhteita energiaa säästäen

Talvella 2022–23 energiankäyttö ja lämmityskulut ovat joutuneet syyniin kaikenlaisissa kiinteistöissä. Kuinka lämmityslaskua voi hillitä tinkimättä kuitenkaan asumismukavuudesta? Integrion Timo Silver kertoo, kuinka Integrio OLO auttaa säästämään energiaa jopa 20 prosenttia ja samalla parantamaan kiinteistön olosuhteita entisestään.

Älykäs lämmityksenohjaus vähentää turhaa lämmitystä

Integrio OLO on lämmityksen optimointijärjestelmä kiinteistöille, joissa on vesikiertoinen lämmitys. Se on sisäänrakennettuna rakennusautomaatiojärjestelmään ja mukautuu esimerkiksi säätilan muutoksiin pitäen sisätilojen lämpötilan tasaisena.

Perinteisissä lämmitysjärjestelmissä lämpötila määräytyy esimerkiksi pelkästään ulkolämpötilan perusteella. Silloin kiertävä vesi saattaa olla turhan kuumaa.

Integrio OLO optimoi lämmitystä älykkäästi ja vähentää lämmityksen häviötä merkittävästi, koska se ottaa huomioon, kestääkö esimerkiksi pakkasjakso vain yhden yön vai useamman päivän sekä sen, kuinka paljon lämpöä voi varastoitua rakennukseen lämpimän päivän aikana.

Integrio OLO on suuriin remontteihin verrattuna hyvin edullinen investointi, joka tuottaa säästöä jopa 20 vuoden ajan.

”Jos ei haluta uusia vaikkapa kiinteistön ikkunoita tai lähteä muuttamaan koko kiinteistön lämmitysmuotoa, tämä on kevyempi tapa ottaa niin sanotusti löysät pois energiankulutuksesta.”

Integrio OLO lisää energiatehokkuutta olosuhteista tinkimättä

Integrio OLO auttaa vähentämään turhaa lämmitystä kiinteistössä ilman, että lämpötilaa tarvitsee laskea alle toivotun tason.

”Integrion anturointi on perusta sille, että olosuhteet pysyvät kiinteistössä aina erinomaisina. Ideana ei ole kiristää ruuvia sillä tavalla, että asukkailla tai asiakkailla olisi kylmä”, kertoo Silver. Anturien ansiosta päästään näkemään jopa asuntokohtaisesti lämmityksen tila ja tunnistetaan, jos jotkin tilat ovat selvästi muuta kiinteistöä viileämmät tai lämpimämmät.

Järjestelmän ytimessä ovat juuri parhaat olosuhteet, ei suinkaan sisälämpötilasta tinkiminen. Integrio OLO soveltuukin hyvin juuri asuinkerrostaloihin, mutta myös esimerkiksi kouluihin, päiväkoteihin ja hotelleihin.

”Toiset ottavat OLO:n sen tuoman energiansäästön takia, toiset taas olosuhdeseurannan takia.”

Integrio OLO voi mitata myös tilan CO2-astetta ja auttaa siten tunnistamaan ilmanlaadun ongelmia.

Anturit ja pelkkää softaa – Integrio OLO liitetään olemassa olevaan automaatiojärjestelmään

Integrio OLO integroidaan osaksi kiinteistön omaa automaatiojärjestelmää. Jos kiinteistössä on Schneider Electricin järjestelmä omasta takaa, Integrio OLO tuo mukaan vain omat anturit ja oman ohjelmistonsa. Käyttäjän ei tarvitse opetella uusia järjestelmiä.

”Moni asiakas on sanonut, että ei halua uusia järjestelmiä ja irrallisia pilvipalveluita”, Silver kertoo. ”Siksi liitämme langattomat anturit automaatiojärjestelmään. Silloin käyttöliittymä on sama eikä kohteeseen tule päällekkäisiä järjestelmiä.”

Jos kiinteistössä on jokin muu automaatiojärjestelmä, tulee Integrio OLO:n antureiden mukana helppokäyttöinen lämmityssäädin, jonka kautta Integrio OLO:n ohjelmisto pyörii paikallisesti.

Integrio OLO:n älykäs teknologia on myös toimintavarmaa, sillä ohjelma ei pyöri pilvessä eikä ole riippuvainen nettiyhteydestä. Järjestelmä toimii paikallisesti, joten siitä ei koidu myöskään operaattorimaksuja.

10–20 prosentin säästöt ja takaisinmaksu 2–7 vuodessa

Integrio OLOlla on saatu 10–20 prosentin säästöjä kohteisiin, joiden lämmitys on jo ennestään säädetty hyvin. Kohteissa, joissa automaatiojärjestelmän säädöt ovat epäoptimaaliset, voidaan OLO:n optimoinnilla säästää jopa vielä enemmän. Säästöjä syntyy, vaikka olosuhteet pysyvät kohteessa samoina tai parantuvat.

Integrio OLO on kertainvestointi, eli siihen ei sisälly lainkaan kuukausimaksuja. Järjestelmä maksaa itsensä takaisin 2–7 vuodessa, ja sen käyttöikä on pitkä.

”Järjestelmä on osana kiinteistön automaatiota seuraavat 20 vuotta – vain paristoja täytyy langattomiin antureihin välillä vaihtaa, mutta se on nopeaa ja osa normaalia huoltoa”, Silver lupaa.

Integrio OLO:n voi hankkia näppärästi joko erillisenä hankkeena tai yhdistää sen automaatiosaneerauksiin. Parhaissa tapauksissa investointi Integrio OLO:on on vauhdittanut myös rakennuksessa olevan vanhan automaatiojärjestelmän päivittämistä.

Jos kiinnostuit älykkäästä lämmityksen ohjauksesta, ota yhteyttä!

Tutustu Integrion OLO-palveluun

Kysy lisätietoja

Timo Silver

Myyntijohtaja
Rakennusautomaatio, integraatiot
timo.silver@integrio.fi
050 589 1397
Tampere, koko Suomi