Tulisipa kesä jo!
Aurinko on alkanut taas pilkottamaan verhojen takaa ja samalla se vaikuttaa myös positiivisesti mielialaan. Ulkona on kuitenkin vielä viileää ja viime kesän kuumuus ja epämukavuus huonosti ilmastoidussa toimistossa eivät vielä ole palanneet mieleen… Aurinkoinen kesä tuo mieleen lekottelun auringossa mökkilaiturilla ja ehkä grillin tuoksun nenässä. Aah. Kuulostaa mukavalta. Tulisipa ensi kesästäkin lämmin. Näitä haaveita on mukava lennätellä silloin, kun lämpö ja aurinko tuntuvat kivalta siellä, missä kuuluukin: ulkona. Sen sijaan, jos viime kesänä myös sisällä ja erityisesti töissä toimistolla oli 27 astetta lämmintä ja tunkkainen ilma, niin muistot viime kesästä saattavat olla hieman toisenlaiset.
Liian kylmä tai kuuma lämpötila vähentävät suoraan tehokkuutta.
Epäsopiva lämpötila tai riittämätön ilmanvaihto saattavat vaikuttaa merkittävästikin tuottavuuteen toimistotyöskentelyssä. Liian kylmä tai kuuma lämpötila vähentävät suoraan tehokkuutta. Lisäksi kovien helteiden aikana toimistotyöntekijä saattaa altistua nestehukkaan ja jopa fyysiset oireet nousevat esiin. Viime kesän helteillä monilla työpaikoilla jouduttiin järjestämään ylimääräisiä taukoja tai jopa lyhentämään työpäiviä epäsopivien olosuhteiden vuoksi. Lisäksi useissa toimistoissa on neuvottelutiloja, joissa kokoontuu tyypillisesti muutamia ihmisiä, mutta välillä ihmismäärä tiloissa on normaalia suurempi. Usein päivän kestävä koulutuspäivä tuntuu iltapäivällä uuvuttavalta, vaikka ollaankin vain istuttu paikallaan. Mistä se johtuu? Vastaus on kenties: huono ilma.
Teknologia ojentaa auttavaa kättä
Siinä, missä ennen kiinteistöjen automaatiojärjestlemät ovat ohjanneet kokonaisten kiinteistöjen ilmanvaihtoa, ovat nykyisin näiden lisäksi yleistyneet erilaiset tilakohtaiset säätöjärjestelmät – lyhyesti: huonesäädöt. Tilakohtaisen säätöjärjestelmän idea on säätää yksittäisen tilan – eli huoneen – lämmitystä, jäähdytystä, ilmanvaihtoa ja mahdollisesti valaistustakin. Ja nimenomaan yksilöllisesti. Huonesäädin mittaa yhden huoneen lämpötilaa ja mahdollisesti muitakin arvoja (kuten hiilidioksidia, läsnäoloa ja kosteutta) ja päättelee näiden mukaan kyseisen huoneen säätötarpeen. Usein myös tilojen käyttäjillä on henkilökohtaisia mieltymyksiä esimerkiksi lämpötilasta ja hän voi asetella helppokäyttöisestä huoneyksiköstä haluamansa lämpötilan.
Yksittäisiä tiloja voi olla kiinteistössä kymmeniä. Jopa satoja. Modernit väyläratkaisut (esim. BACnet) ovat tuoneet kuitenkin nämä huoneet hallittavaksi kokonaisuudeksi ja innovatiivisien käyttöliittymien kautta tilojen sisäilman laadun seuranta ja hallinta helppoa. Olipa kyseessä sitten uudisrakennus tai olemassa olevan rakennuksen huonesäätöjen modernisointi, ovat kaikki modernit keinot käytettävissä.
Toimiva huonesäätö on myös ekoteko. Kun voidaan tilakohtaisesti havaita, että tila ei ole käytössä, voidaan pienentää sen ilmanvaihtoa sekä sammuttaa valaistusta. Usein myös jäähdytykselle ja lämmitykselle voidaan asettaa aktiiviajan ulkopuolelle erilaisia raja-arvoja, joiden avulla pidetään sisäolosuhteet tasalaatuisina mutta samalla säästäen energiaa.
Ammattiapua hikoilun välttämiseen
Integrio Oy on erikoistunut tilakohtaisen automaation toteuttamiseen. Erityisosaamista löytyy nimenomaan parhaiten soveltuvan ratkaisun löytämiseen. Integriolla on kokemusta yli 1000 huonesäätimen käyttöönotosta viimeisen parin vuoden ajalta ja määrä kasvaa koko ajan. Erityisesti osaamista löytyy saneerauskohteiden kartoituksessa ja kustannustehokkaan ratkaisun etsimisessä huomioiden asiakkaan prioriteetit, käyttötarkoitus, nykyinen teknologia ja esimerkiksi nykyinen kaapelointi. Pyydä maksuton kartoitus toimistokiinteistöön tämän artikkelin lopusta löytyvillä yhtystiedoilla.