Case Lempoisten koulu ja Lempäälän terveysasema

Viihtyvyyttä Integrio OLO:lla optimoiduissa tiloissa

Hyödyt

Sisäilmaolosuhteiden mittaaminen ja kehittäminen

Kiinteistöjen viihtyvyyden lisääminen

Integrio OLO -järjestelmän helppokäyttöisyys

Selkeä kustannusrakenne

Lempäälän kunnan kiinteistöissä, Lempoisten ala-asteella ja Lempäälän terveysasemalla, optimoidaan olosuhteita nykyään Integrion OLO-konseptin avulla. Ajatus optimoinnin hyödyntämisestä lähti, kun käytössä ollut Schneider Electricin automaatiojärjestelmä kaipasi päivitystä uuteen vuonna 2022. Tämän modernisointikilpailutuksen yhteydessä nousi keskusteluihin myös Integrio OLO -lämmityksen optimointi.

”Integrion kanssa aloitettiin keskustelut Schneiderin järjestelmän modernisoinnilla, mutta meillä oli muutaman vuoden ajan ollut jo tahtotila kehittää myös sisäilmaolosuhteiden mittaamista. Integrio hoksasi tarpeemme ja teki erinomaisen ehdotelman. Nähtyämme kustannusrakenteen ei siinä ollut kahta sanaa, etteikö lähdettäisi sitä kokeilemaan tässä modernisoinnin yhteydessä”, taustoittaa Lempäälän kunnan tekninen isännöitsijä Juho Mikkolanniemi.

Kiinteistöt, joihin lämmitystä lähdettiin optimoimaan, ovat kooltaan suhteellisen laajoja – koulu 11 000 m2:n kokoinen ja terveysasema 8 300 m2:n laajuinen. Molemmissa käyttöaste on korkea, sillä koulussa on paljon myös iltatoimintaa ja terveysasemalla toimii päivystys ja vuodeosasto. ”Molemmat kohteet on uudistettu 2010-luvulla, joten tekniikkakin on uudistettu siinä samalla, vaikka rakennuksien alkuperäiset osat ovatkin vanhoja. Lämmitysmuotona molemmissa kohteissa on kaukolämpö”, Mikkolanniemi kertoo.

 

”Järjestelmän käyttö on helppoa ja se on visuaalisesti todella selkeä”

 

Integrio OLO -järjestelmään pystytään määrittelemään tavoitelämpötila itse. Lempoisten koulussa ja Lempäälän terveysasemalla tavoitelämpötilaksi on asetettu 20,5 °C, lukuun ottamatta terveysaseman neuvolaa, jossa lämpötila halutaan pitää hieman korkeampana vauvojen viihtyvyyden vuoksi. ”Molemmissa kohteissa on aikaisemmin ollut välillä liian kuuma, mikä on aiheuttanut ilman kuivumista ja muun muassa limakalvo-oireilua. Integrio OLO:n avulla olosuhteet ovat olleet huomattavasti mukavammat ja tasaisemmat.”

Järjestelmän käyttöönoton alkuvaiheessa olosuhteita seurataan tarkemmin, mutta kun haluttu taso on saavutettu, niin seurantaa tullaan tekemään harvemmin. ”Integrio OLO -järjestelmän seuraaminen on ollut helppoa, sillä se on visuaalisesti todella selkeä. Se on tärkeää, että olosuhteita pystyy tarvittaessa seuraamaan muutkin kuin automaatioasiantuntijat”, Mikkolanniemi toteaa.

Järjestelmä on nyt ollut käytössä vasta reilu puoli vuotta, joten kustannussäästöistä saadaan parempi käsitys vasta myöhemmin. Niin Lempoisten koululla kuin Lempäälän terveysasemallakin seurataan lämpötilan lisäksi kiinteistöjen CO2-astetta – säästöjen sijaan näissä kiinteistöissä onkin panostettu nimenomaan olosuhteisiin. ”Meillä on toki isoissa kiinteistöissä suuri säästöpotentiaali, mutta meille ensisijaisen tärkeää on koululaisten ja terveysaseman käyttäjien viihtyvyys. Mahdolliset säästöt ovat sitten kiva lisä, jotka tulevat bonuksena rinnalla”, kertoo Mikkolanniemi tilaanteesta.

IntegrioNasiakaspalvelualttius JA LÄPINÄKYVÄ hinnoittelU luovat luottamusta

 

Mikkolanniemi on ollut tyytyväinen projektiin ja yhteispeliin Integrion kanssa: ”Heidän kanssaan on homma kyllä toiminut oikein hienosti. Arvostan sitä, että heidän kanssaan puhutaan asiat rehellisesti ja hankalaltakin vaikuttavat tilanteet saadaan nopeasti ratkottua. Saimme heiltä esimerkiksi väliaikaista kalustoa lainaan ennen projektin aloitusta, kun meillä sattui I/O-moduuli hajoamaan. Asiakaspalvelualttiutta ja pelisilmää siis löytyy.”

Kiitosta saa myös kattava ymmärrys asiakkaan tarpeesta ja selkeys hinnoittelusta. ”Integriolla ei väkisin yritetty tarjota meille järeintä vaihtoehtoa, vaan fiksusti mietittiin meidän tarpeisiimme riittävän kattava ratkaisu”, iloitsee Mikkolanniemi ja jatkaa: ”Hinnoittelu on muutoinkin selkeää, mitään yllättäviä ylläpitokustannuksia ei synny, vaan alusta asti tiedettiin, mikä projektin hinta tulee olemaan. Yhteistyö on rehellistä ja avointa”, Mikkolanniemi summaa.

Integrio OLO -järjestelmän seuraaminen on ollut helppoa, sillä se on visuaalisesti todella selkeä. Se on tärkeää, että olosuhteita pystyy tarvittaessa seuraamaan muutkin kuin automaatioasiantuntijat.

Kysy lisätietoja

Timo Silver

Myyntijohtaja, palvelut
Rakennusautomaatio, integraatiot
timo.silver@jis.fi
050 589 1397
Tampere, koko Suomi